Kolombiya Devlet Başkanı Santos: Barışı aramaya devam edeceğim

DÜNYADAN 3 Ekim 2016 19:45
Videoyu Aç Kolombiya Devlet Başkanı Santos: Barışı aramaya devam edeceğim
A
a

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, halkın hükümet ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında imzalanan barış anlaşmasına onay vermemesi üzerine yenilgiyi kabul ettiğini ancak 'barışı aramaya devam edeceğini' söyledi.

Kolombiya'da halkın hükümet ile gerilla örgütü FARC arasındaki barış anlaşmasını beklenmedik şekilde reddetmesinin ardından hem hükümet hem de örgütten yeniden görüşme sinyalleri geldi.

Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında 4 yıl süren müzakerelerin ardından geçen hafta imzalanan barış anlaşmasına halkın çok az farkla onay vermemesi üzerine Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, televizyondan canlı yayınlanan konuşmasında halkın 'hayır' cevabını ve yenilgiyi kabul ettiğini açıkladı. Santos, barışı aramaya devam edeceğini belirterek, FARC ile 4 yıl boyunca barış görüşmelerini sürdüren müzakere ekibini örgüt liderleri ile yeniden görüşmeleri için hemen Küba'ya göndereceğini bildirdi. Santos, ayrıca barış anlaşmasına 'hayır' görüşünü savunanların lideri eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe dahil ülkedeki diğer kesimlerle yeniden müzakerelere başlamaya bugünden itibaren görüş alışverişi yapacağını duyurdu. Santos, "Bu oylama, Kolombiya'nın istikrarını etkilemeyecektir. Vazgeçmiyorum. Görevimin son dakikasına kadar barışı aramaya devam edeceğim" dedi. FARC: BARIŞ HAYALİ KURANLAR BİZE GÜVENSİN FARC tarafından da görüşmelere devam etme sinyali geldi. Örgütün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Kalplerimizdeki sevgi çok büyük. Sözlerimizle ve eylemlerimizle barışa ulaşabiliriz." ifadesine yer verildi. FARC lideri Rodrigo Londono da referandumda barış anlaşmasına 'hayır' çıkmasına rağmen örgütün barış arzusunun devam ettiğini belirtti. 'Timochenko' olarak bilinen Londono, "FARC, geleceği inşa etmek için sadece sözleri silah olarak kullanmaya olan niyetini tekrar etmektedir. Barış hayali kuran Kolombiya halkı bize güvensin, sonunda zafer barışın olacak" açıklamasını yaptı.

-BELİRSİZLİK OLUŞTU-

Hem hükümet kanadı, hem de FARC'ın açıklamaları doğrultusunda ağustos ayında ilan edilen ateşkesin devam edeceği belirtiliyor. Ancak 4 yıllık görüşmelerin ürünü olan barış anlaşmasının reddedilmesinden sonra Kolombiya hükümetinin nasıl bir yol izleyeceği henüz tam olarak bilinmiyor.

Kolombiya Devlet Başkanı Santos, halkın sürpriz şekilde onay vermediği anlaşmanın oylandığı referandum öncesindeki açıklamasında, 'hayır' çıkması halinde bir B planı bulunmadığı, bunun yeniden savaşın başlaması anlamına geleceğini söylemişti. Ancak 'hayır' sonucunun ardından yeniden müzakere zemini arayacağını ve muhalefet ile istişare edeceğini açıklaması gözleri muhalefete çevirdi. Eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe'nin öncülük ettiği 'hayır' kanadı, barış anlaşmasıyla örgüte çok fazla taviz verildiğini savunuyordu. Özellikle FARC üyelerinin yargılanması için kurulması öngörülen özel mahkemede örgüt üyelerinin suç işlediklerini kabul etmesi durumunda hapis cezası almayacak olması halkın büyük bölümünün tepkisini çekiyordu. 'Örgütün işlenen onca suçun ardından ceza almadan kurtulacak' olmasını eleştiren 'hayır' tarafları bunu kabul edilemez buluyordu. Hükümet ile FARC arasında yeniden bir müzakere sürecinin başlaması halinde müzakerelere Kolombiya muhalefetinin tam olarak dahil olup olmayacağı, olursa muhalefetin taleplerine FARC'ın nasıl karşılık vereceği belirsizliğini koruyor.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Güroymak'ın Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi