Demirtaş : Özgürlükler pazarlık mevzusu yapılamaz

GÜNCEL 4 Aralık 2015 09:55
Videoyu Aç Demirtaş : Özgürlükler pazarlık mevzusu yapılamaz
A
a

ABD’de konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Kürtlerin talepleri karşılansa başkanlık sistemini destekler misiniz?" sorusuna "Söz ağızdan bir kere çıkar. Hak ve özgürlükler pazarlık mevzusu yapılamaz" yanıtını verdi.

Washington merkezli Ortadoğu Enstitüsü’nün (Middle East Institute) düzenlediği 6’ncı Türkiye Konferansı’na katılan Demirtaş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, ‘Kürtlerin bütün taleplerini karşılamaya hazır olduğunu’ söylese dahi AKP’nin sunduğu başkanlık sistemine destek vermeyeceklerini söyledi.

Demirtaş Foreign Policy'nin 'düşünürler' listesine girdi 

HDP’nin 7 Haziran seçimlerinden sonra oy kaybettiği hatırlatılan Demirtaş’a, bu kayıpta PKK’nın rolü olup olmadığı soruldu. Demirtaş şu cevabı verdi: “Çatışma, savaş durumu tabii ki demokratik sivil siyaset ortamında negatif etki yaratır. Bu bir gerçektir.”

‘Koltukların dizilişinden bile haberi vardı’
Çözüm sürecinin nasıl bitirildiğine de değinen Demirtaş,“Erdoğan, Dolmabahçe’deki fotoğrafın yanlış olduğunu, kabul etmediğini belirtti. Kendisinin haberinin olmadığını iddia etti, ki her detayından haberi vardı. Koltukların dizilişinden dahi haberi vardı. ‘Bundan sonra çözüm süreci artık buzdolabındadır’ bile dedi. Geriye dönüp baktığımda çözüm sürecini kim bitirdi tartışmalarını anlayamıyorum. Bundan daha net ‘Çözüm süreci bitti’ diyen hiç kimse olmadı” diye konuştu.

Başkanlık sistemiyle ilgili sorular sorulması üzerineyse HDP lideri şu cevabı verdi: “Bizde derler ya ‘söz ağızdan bir defa çıkar.’ Hak ve özgürlükler, bireylerin hakkı, toplumun hakkı ya da halkların hakkı hiçbir konuda pazarlık mevzusu edilemez. Bu çok net. Bunu tartışmaya açmak bile büyük bir ilkesizlik olur. İkincisi sayın Erdoğan’ın ya da AKP’nin Türkiye’ye teklif ettiği bir başkanlık sistemi ya da başkanlık modeli yoktur. Onların teklifi tümüyle tek adam sistemidir. Bir tür anayasal monarşidir, diktatörlüktür. Ama asla bir başkanlık modeli değildir.”

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Güroymak'ın Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi