Güroymak’ta 8 Mart Dünya Böbrek Günü etkinliği

Kategori: GÜNCEL - Tarih: 5 Mart 2018 22:56
Güroymak’ta 8 Mart Dünya Böbrek Günü etkinliği

Güroymak ilçesinde 8 Mart Dünya Böbrek Günü olması nedeniyle ilçedeki vatandaşlara su dağıtıldı.

İlçede su dağıtan Güroymak İlçe Sağlık Müdürlüğü personelleri her vatandaşa böbrek rahatsızlığının erken teşhisi ve korunma yöntemleri hakkında bilgiler verdi. Güroymak Belediyesine ait Mehmetçik Parkında düzenlenen etkinlikte, su içelim böbreklerimizi kuruyalım sloganlı su dağıtımı gerçekleştirildi. 

Kronik böbrek rahatsızlığının erken teşhisi ve korunma yöntemleri hakkında bilgi veren Güroymak İlçe Sağlık Müdürü Dr. Alkan Yıldırım, kronik böbrek hastalığı, böbrek fonksiyonlarında ya da böbreğin filitrasyon hızında önemli bir azalma olduğunda ortaya çıkar. Bu durumda yüksek tansiyon, kansızlık, kalp ve damar rahatsızlıklarına neden olur.

Küresel olarak 500 milyon kişide, başka bir değişle her on kişiden birinde, herhangi bir düzeyde kronik böbrek rahatsızlığı görülmektedir. Tüm dünyada kronik böbrek rahatsızlığının en çok rastlanan nedenleri nefrotik ya da böbrekteki iltihabi hastalıklar, enfeksiyonlar, idrar sistemindeki sorunlar, yüksek tansiyon ve şeker hastalığıdır. Kronik böbrek rahatsızlığının teşhisi kan ve idrar örnekleriyle yapılan basit laboratuvar testleriyle anlaşılmaktadır. Teşhis edilmemiş kronik böbrek rahatsızlığında ilk karşılaşılacak risk, gelecekte böbrek kaybına ve diyalize veya böbrek nakline neden olabilecek böbrek işlev kaybıdır. Diğer risk ise kardiyovasküler hastalıklarla bağlantılı erken ölümlerdir.

Son yıllarda böbrek rahatsızlıkları hızla artmaktadır. Dünyada 1,5 milyon kişi diyaliz veya böbrek nakli ile hayatta kalabilmektedir. Gelecek on yıl içinde bu sayının iki katına çıkacağı öngörülmektedir. Kronik böbrek rahatsızlığının önlenmesi ve ertelenmesi amacı ile yüksek tansiyon, şeker hastalığı, obez ve sigara içen kişiler,50 yaşın üzerindekiler, ailesinde şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kronik böbrek hastalığı olanların öncelikli olarak gerekli tetkikleri yaptırarak kontrollerini sağlamaları gerekmektedir.

Ayrıca kan şekeri ve kan yağları ve kansızlığın kontrolü, sigaranın bırakılması, fiziksel aktivitenin artışı, vücut ağırlığının kontrolünün sağlanması ile de kronik böbrek rahatsızlığına yakalanma riski azaltılabilir. 8 Mart Dünya Böbrek Gününüz Kutlu Olsun Herkese sağlıklı bir yaşam dilerim dedi.

 

https://www.guroymakhaber.com/haberprint/guroymak-ta-8-mart-dunya-bobrek-gunu-etkinligi-10715.html