Güroymak’lı esnaf iki yüzden fazla renkli doğal taş biriktirdi

Kategori: GÜNCEL - Tarih: 28 Ocak 2022 10:59
Güroymak’lı esnaf iki yüzden fazla renkli doğal taş biriktirdi

Güroymak ilçesinde elektrik tesisat ustası olan Bahtiyar Yoldaş, kendisine ilginç gelen, değişik renk ve görünüşü olan yaklaşık 200 taş biriktirdi.

Küçük yaşlardan itibaren taş toplamaya başlayan Bahtiyar Yoldaş (41) koleksiyonunda oldukça değişik renkli taşlar bulunuyor. Yoldaş, topladığı taşları iş yerinde raf üzerinde sergiliyor.

Güroymak ilçesi Bağlar mahallesinde ikamet eden 4 çocuk babası Bahtiyar Yoldaş (41) ilçede elektrik su tesisat işleri yapıyor. Boş zamanlarında ise doğa da doğal olarak oluşan değişik ve renkli taşlar arıyor. Bahtiyar Yoldaş taş merakının nasıl başladığını şöyle anlatıyor, bu doğal taş merakım küçük yaşlarda okul yıllarımda bir doğa merakı ile başladı. Bu doğa merakımdan kaynaklı olarak da sürekli doğaya gezmeye giderdim. Doğayı gezdiğimde farklı değişik taşları görmeye başladım bu sefer benim için bir hobi olmaya başladı ve bunun üzerine devam etmeye başladım. 

Özellikle hafta sonları işlerim olmadığı zamanlarda veya arkadaşlarımla sadece deşarj olmak için günlük hayattan stres atmak için farklı şeyler aramaya başladık. Aradığımız taşlar arasında çok farklı taşlar bulmaya başladık. Şuan ki elimde gördüğünüz bir stres taşıdır. Özellikle insanların yatarken kendi başuçlarına koyduğu veya çalışma masasında daha büyük bir taşı bıraktığı stres atmalarına sebep olan taştır.

Bu taşlar tamamıyla doğaldır hiçbir şekilde boya herhangi bir malzeme yok sadece doğal taş Allah yapısıdır. Doğayı gezdiğiniz zaman tarih ile yüz yüze geliyorsunuz. Mesele şu elimdeki gördüğünüz bir pipo yani tarihi bir eser değildir. Ama belki dedemizden babamızdan kalma bir tane piponun parçasıdır halende üzerinde yanık izleri mevcuttur. 

Doğayı gezdiğinizde bulduğunuz taşlar daha tatlı oluyor ve bu sefer farklı şeyler görürüz diye insan arıyor. Taşları ararken yün eğirme aleti teşhi diye adlandırılmış olduğumuz ninelerimizin ördüğü patiklerin ip haline getirdiği malzeme. Bunu da taş koleksiyonu malzemelerimin içine koydum.

Bunun haricinde özellik Bitlis bölgesinde yaygın olan siyah obsidyen taşı taşıdır bu bir krater taşıdır. Tam olarak içeriği nedir bilemiyoruz obsidyen taşı olarak geçiyor fazla sert olduğundan dolayı işlenmesi biraz zor oluyor. Gördüğüm farklı taşları tekrar koleksiyonuma katmaya devam edeceğim dedi. 

 

https://www.guroymakhaber.com/haberprint/guroymak-li-esnaf-iki-yuzden-fazla-renkli-dogal-tas-biriktirdi-21393.html